RUČNA (MANUALNA) LIMFNA DRENAŽA

RUČNA (MANUALNA) LIMFNA DRENAŽA

 

Manualnu limfnu drenažu (MLD), provodimo kako bi uspostavi ravnotežu limfne tekućine u tijelu. Stres, operacije,zračenja i sl. uzrokuju veliki poremećaj ravnoteže u organizmu pa tako i u limfnom sustavu.

Dobar protok limfe potiče čišćenje organizma od toksina i dovod kisika i hranjivih tvari u stanice.Natečene noge i natečeno lice najčešći su estetski, ali i zdravstveni problemi koji se rješavaju limfnom drenažom.

Indikacije za ručnu limfnu drenažu:

 1. opća relaksacija i antistresna terapija
 2. detoxikacija i regeneracija organizma
 3. jačanje imuniteta
 4. umorne i teške noge
 5. migrene, glavobolje, sinusne glavobolje
 6. fibromialgija
 7. neurološke bolesti
 8. upalni reumatizam
 9. edem
 10. limfedem
 11. posljedice odstranjivanja limfnih čvorova
 12. nakon zračenja
 13. post-traumatski edem
 14. post-kirurški edem (npr. nakon estetskih zahvata na licu, liposukcije, smanjenje i povećanje grudi)
 15. morbus Sudek (refleksna simpatička distrofija)

ŠTO JE LIMFNI SUSTAV?

Limfni sustav sastoji se od limfnih žila, čvorova i organa koji su građeni od limfnog tkiva. Limfne žile tanje su od arterija i vena, Za razliku od arterijske i venske cirkulacije u kojoj srce kao centralna pumpa tjera krv kroz tijelo, limfne žile same pumpaju limfnu tekućinu u limfne čvorove i na kraju u vensku curkulaciju. Limfni tok ide od periferije prema centru, znači antigravitacijski. Limfni protok stimulira unutarnja kontrakcija limfnih žila, pulsacija krvnih žila, peristaltika crijeva, disanje i manualna limfna drenaža.

 

ŠTO JE POREMEĆAJ LIMFNOG SUSTAVA?

Postoji dinamička insuficijencija limfnog sustava zbog povećanog limfnog tereta. Rezultat je EDEM. Limfni sustav nije oštećen, zahvaća cijeli organizam ili je prisutan lokalno na jednom dijelu tijela. Mehanička insuficijencija nastaje zbog organskih i funkcionalnih oštećenja u limfnom sustavu. Rezultat je LIMFEDEM koji je bogat proteinima i uzrokuje kroničnu upalu i fibrozu zahvaćenog tkiva. To su promjene kvalitete tkiva koje mogu biti trajne ako se ne provodi limfna drenaža. Limfedem najčešće nastaje nakon kirurških zahvata ili kao nuspojava nakon terapije zračenjem kod karcinoma. Limfedem ima četiri stadija, pa plan i program terapije ovisi o stadiju. Već od drugog stadija propada vezivno tkivo i nastaje fibroza (otvrdnuće tkiva).

Zato se provodi kompletna dekongestivna terapija koja se sastoji od:

 1. manualne limfne drenaže
 2. kompresivne bandaže
 3. vježbi
 4. njege kože
 5. edukacije pacijenta
 6. Da bi kompletna dekongestivna terapija bila efikasna, mora je provoditi educirani fizioterapeut u suradnji s liječnikom koji prati pacijenta.

POVIJEST MANUALNE LIMFNE DRENAŽE

 

Manualnu limfnu drenažu uveo je dr. Emil Vodder, 30-tih godina prošlog stoljeća. Radeći kao fizioterapeut na jugu Francuske s pacijentima koji su bolovali od kroničnih prehlada, respiratornih teškoća i reume. dr. Vodder zapazio je otekline sa strane na vratu, te da da ti pacijenti nemaju dobar imunitet, tj. da skloni su alergijama. Radio je opsežna istraživanja limfnog toka i razvio niz lakih ritmičkih manipulacija u svrhu stimulacije limfnog toka i kretanja tekućine. Ohrabren uspjehom, razvija sistematičan pristup za tretman cijelog tijela. Nakon Drugog svjetskog rata, dr. Vodder i njegova supruga Estrid, u Kopenhagenu osnivaju svoj prvi institut za limfnu drenažu gdje provode intenzivne terapije, istraživanja i edukacije fizioterapeuta. 1971. godine škola dr. Voddera osnovana ja u Walcheseu u Austriji i postala je međunarodno priznati centar za učenje te metode. 1994. godine osnovana je The dr. Vodder School-North America kao odgovor na potražnju za educiranim MLD terapeutima.

Style Switcher

12 Predefined Color Skins Top Bar Color Layout Style Patterns for Boxed Version