MEDICINSKA MASAŽA

 

Masaža je najstariji oblik liječenja. Vrlo je važno poznavati djelovanje masaže na organizam. U ljudskom tijelu ništa nije samostalno i odvojeno. Sve je međusobno povezano, reakcije koje se javljaju na jednom dijelu na razne se načine prenose na sve ostale dijelove tijela koji su preko nervnog sustava povezani u funkcionalnu cjelinu. Masaža ima mehaničko i refleksno djelovanje. Mehaničko je lokalno, poboljšava protok krvi i time pospješuje dovod kisika i hrane u stanice, odvod štetnih tvari i smanjenje bolova. Refleksno djelovanje masaže događa se zahvaljujući nervnim impulsima koji putuju od periferije prema centru i obratno, te tako povezuju sve što se događa u tijelu. Ta povezanost osnova je kojom masaža djeluje na sve sustave u tijelu (kardiovaskularni, mišićno-koštani, hormonalni i nervni sistav).

Individualni i holistički pristup važan je u masaži. Ovisno o stanju vašeg tijela i trenutačnom raspoloženju masaža može biti lagana i relaksirajuća, ili u kombinaciji sa snažnijim tehikama.

VEZIVNO-TKIVNA MASAŽA

Razni vanjski i unutarnji faktori djeluju na promjenu vezivnog tkiva u organizmu, a pod vezivnim tkivom podrazumijevamo potkožno vezivno tkivo, hrskavicu, tetive, ligamente, krvne žile i živce. Pokreti u vezivno-tkivnoj masaži su čvršći i intenzivniji te prodiru dublje u tkivo i na taj način djelujemo na promjenjeno vezivno tkivo, poboljšavamo cirkulaciju i tonus kože. Zbog snažnog refleksnog djelovanja ova masaža djeluje i na mišiće i unutarnje organe.

Terapijsko djelovanje masaže, uklanjanje boli i napetosti u mišićima (vrata, ramena i leđa). Estetski učinak vezivno-tkivne masaže je preoblikovanje kolagena u vezivnom tkivu, te se ona smatra jednom od najboljih tehnika za uklanjanje celulita i učvrščivanje kože. Naime, manipulativnim tehnikama isteže se i mobilizira promjenjeno vezivno tkivo i vraća mobilnost kože. Celulit je degenerativna promjena vezivnog tkiva i nastaje kad masne stanice ulaze u vezivno tkivo (nastaje upala i degenerativni proces).

Celulit može biti bolan jer masne stanice pritišću živčane stanice koje se nalaze u vezivnom tkivu. Razlikujemo fibrozni i edematozni celulit. Kod fibroznog celulita najbolja terapija je vezivno-tkivna masaža. Edematozni celulit traži kompleksniji pristup, kombinaciju limfne drenaže i vezivno-tkivna masaže.

THAI YOGA MASAŽA

 

Thai yoga masaža sadrži elemente pasivnog istezanja koje je snažnije od aktivnog istezanja (kad se istežete sami). Znamo koliko ja važno istezanje nakon vježbanja, ali često ne stignemo ili zaboravimo taj važan dio vježbanja. Thai yoga masaža idealna je za osobe koje se ne istežu dovoljno.

BOLEST, po istočnjačkoj filozofiji, je stanje smanjenog ili zaustavljenog protoka energije kroz tijelo. Uzrok tome može biti mehanička ozljeda ali češće je to snažna emocija (stres, tuga, otuđenost). Shvaćanje povezanosti tijela, emocija,energije i uma osnovni su elementi thai yoga masaže. Razlike odnosa, istoka i zapada, prema tijelu proizlaze iz odnosa prema prirodi. Čovjek nije gospodar prirode, nego njezin sastavni dio.

Uvažavajući činjenicu da je svatko od nas jedinstveno biće, thai yoga masaža pristupa svakom pojedincu kao zasebnom biću s vlastitim potrebama i odlikama. PREVENTIVNI PRISTUP liječenju ima sve veču važnost i u zapadnoj medicini.

Nakon masaže osjeća se energetska usklađenost, smirenje uma i razgibanost tijela. Thai yoga je složena vještina koja objedinjuje nekoliko razina, rad po energetskim kanalima, istezanje, posebne manipulacije kojima se tijelo dovodi u određene yoga položaje. Thai yoga masaža preporučuje se za razne zdravstvene smetnje, bolove u leđima, ramenima,glavobolje,migrena, stres,probavne teškoće (zatvor), problemi s disanjem (astma, bronhitis).

THAI YOGA MASAŽA NA STOLU

 

Thai yoga masaža vuče svoje korijene iz indijskog sustava yoge i Ayurvede, te se tradicionalno izvodi na podu, na specijaliziranoj prostirci, a klijent je odjeven u udobnu odjeću koja omogućava nesmetano kretanje.

Širenjem ove tehnike na zapad, počela se izvoditi i na terapijskom stolu, no princip je ostao isti. Nakon kratkog informativnog razgovora, terapeut sistematskim, ritmičkim pritiscima koji slijede energetske kanale po tijelu rukama, stopalima, laktovima i težinom svog tijela stimulira različita područja, te pasivno isteže klijenta i dovodi ga u određene yoga položaje.

Thai yoga povećava fleksibilnost tijela, ubrzava oporavak mišića, te otvara energetske tokove i pospješuje cirkulaciju.

AROMATERAPIJSKA MASAŽA- RAINDROP

 

Aromaterapija je kontrolirano korištenje eteričnih ulja kako bi se uravnotežilo i unaprijedilo zdravlje tijela, uma i duha. Tjelesni sustav povezan je s emocijama, mislima i stanjem duha. Emotivne tenzije uzrok su tjelesne napetosti i bolova u tijelu, a dugotrajna bol pak uzrokuje upalu i patološke promjene u tijelu. Smanjenjem emotivnih tenzija stoga djelujemo na mentalnu svježinu i zdravlje. Aromaterapijom stimuliramo rad limfnog sustava, oslobađamo tijelo od toksina i jačamo imunološki sustav. Autor tehnike RAINDROP (kišna kap) je američki terapeut Garry Yang koji je inspiraciju pronašao u tradiciji Indijanaca. Oni su za podizanje energije tijela i duše koristili esencije raznih ljekovitih biljaka i njihove kapljice nanosili izravno na kralježnicu.

Raindrop masaža ima i preventivno djelovanje prikladno za sva godišnja doba, opuštanje prije odlaska na godišnji odmor, jačanje imunološkog sustava po zimi i u jesen, detoksikacija tijela u proljeće. Eterična ulja djeluju na emotivnoj, mentalnoj i tjelesnoj razini jer smanjuju tegobe u mišićno koštanom sustavu, djeluju osvježavajuće i poticajno te jačaju koncentraciju, bistre misli i omogućavaju sagledavanje problema na drugačiji način. Eterična ulja djeluju kroz nekoliko sustava. Njihov miris djeluje na limbički sustav u mozgu, zato mirisi eteričnih ulja potiču pozitivne emocije i smanjuju stres. Kroz kožu eterična ulja djeluju pomoću sustava kapilarne cirkulacije i ulaze u mišiće, zglobove, krvnu i limfnu cirkulaciju po čitavom tijelu. Naime, dugogodišnji problemi iskrivljene kralježnice dovode do kronične upale tkiva i kroničnih bolova u leđima, a eterična ulja imaju baktericidno i antivirusno djelovanje i zato smanjuju upale te opuštaju mišiće napete i bolne zbog stresa. Kapanjem čistih eteričnih ulja izravno na kralježnicu djelujemo i na spinalne živce i tim putem dobijemo vrlo snažno djelovanje na čitavo tijelo. Raindrop masažu leđa kombiniramo s masažom stopala iz razloga što eterična ulja potiču refleksne zone na stopalu.

Style Switcher

12 Predefined Color Skins Top Bar Color Layout Style Patterns for Boxed Version